Правильна гігієна рук. Як, з чим і як довго мити руки?

Правильна гігієна рук. Як, з чим і як довго мити руки?

Оголошена ВООЗ пандемія коронавірусу повинна переконати всіх нас суворо дотримуватись правил гігієни. Його основним елементом є регулярне миття рук, що знижує ризик передачі вірусів в організм, які можуть бути на руках, наприклад після дотику до заражених предметів. Техніка миття рук і час, який ми повинні витратити на це заняття, є дуже важливими. Як довго потрібно мити руки? Чи можна досягти бажаних результатів після використання загальнодоступного мила чи рідкого мила?

 

Гігієна під час пандемії

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), найкращий спосіб запобігти поширенню хвороби – це мити руки водою з милом. Однак не забувайте ретельно мити руки, не забуваючи про подушечки і великий палець, а також проміжки між пальцями та зап'ястями.

 

Ця профілактика особливо важлива зараз, у період пандемії коронавірусу. Обмежувальний підхід до гігієни та регулярне миття рук знизять кількість захворювань та підвищать нашу безпеку. Мило допомагає повністю видалити з рук забруднення, включаючи віруси і бактерії, а також зруйнувати ліпідну оболонку коронавірусу та інших вірусів в оболонці, включаючи вірус грипу.

 

Ретельне миття рук є важливим, оскільки віруси, у тому числі новий тип коронавірусу, можуть знаходитися на поверхні рук. Ми інстинктивно торкаємося області обличчя руками, і коронавірус SARS-CoV-2 може проникнути в організм людини через слизові оболонки рота, носа та очей.

На різних поверхнях, залежно від умов, коронавірус може залишатися заразним протягом кількох днів. Це робить ще важливішим регулярне миття рук та дезінфекцію поверхонь, до яких часто торкаються.

 

Миття рук - правильна техніка та чистий рушник

Для хорошого очищення рук від бруду, вірусів та бактерій час і техніка важливіша за тип мила, як і при чищенні зубів. Звичайне мило, як у бруску, так і рідке, механічно видаляє мікроби з наших рук: це полегшує їхнє змивання з поверхні шкіри. У випадку, коли ми не маємо доступу до проточної води та мила, ми повинні використовувати антибактеріальні засоби .

 

Однак традиційне мило в бруску можна замінити на рідке, поміщене в контейнер з дозатором (бажано безконтактним). Якщо потрібно використовувати кнопку або насос, активуйте його ліктем або регулярно дезінфікуйте.

 

Після нанесення мила на вологі руки виконайте наступні рухи 5 разів однією рукою, а потім іншою рукою:

  1. потерти внутрішні частини руки,
  2. потерти долоню однієї руки об тильну сторону іншої,
  3. потерти тильну поверхню вигнутих пальців одного рука під складеними пальцями іншої руки,
  4. розтерти долоні переплетеними пальцями,
  5. взяти руки в замок і потерти тильною стороною зігнутих пальців по долоні іншої руки та навпаки.
  6. круговими рухами розітріть кінчики пальців однієї руки у западині іншої руки, ретельно промийте руки під проточною водою і витріть їх паперовим рушником або чистим рушником; кран слід закрити паперовим рушником, щоб знову не торкатися крана.

Після миття рук можна додатково продезінфікувати препаратом на спиртовій основі.

 

Дезінфекція - надійні спиртові та дезінфекційні гелі

Однак іноді мити руки неможливо. Що робити, коли ми далеко від дому, в дорозі, без води та мила?

Хороше рішення - використовувати гель або рідину, що містить щонайменше 70% етилового спирту, тобто етанол - популярний спирт. Відповідна концентрація етанолу ефективно вбиває бактерії, грибки та віруси в оболонці. Однак для ефективної дезінфекції важливо, щоб вона проводилась обережно. Використовуйте достатню кількість рідини або гелю – не менше 3 мл – і ретельно втирайте його в шкіру протягом не менше 30 секунд рухами, наприклад, миттям рук. Протягом цих 30 секунд руки повинні бути змочені дезінфікуючим засобом. Якщо за цей час ваші руки стануть сухими, змочіть їх ще раз.

 

Брудні руки? Знову ж таки, найголовніше - це технології.

У разі видимого бруду та відсутності доступу до води необхідно також дотримуватись певних правил, щоб дезінфекція рук була ефективною.

Не всі знають, що бруд на шкірі значно знижує ефективність дезінфекції. Тому, якщо наші руки забруднені, їх слід вимити водою з милом, а потім продезінфікувати.

Якщо це неможливо, ви можете спочатку очистити їх вологою серветкою або добре змочити гелем, що дезінфікує, і протерти серветкою. Після очищення рук таким чином візьміть щонайменше 3 мл (чайну ложку) гелю чи рідини і втирайте їх у руки тими самими рухами, як і при миття рук. Руки слід змочити засобом щонайменше 30 секунд.

 

Здорова шкіра – природний бар'єр для мікробів

Зрештою, слід пам'ятати, що, окрім чистоти, не менш важливо, щоб шкіра наших рук зволожувала її. Часте миття рук сушить шкіру, і, якщо ви нехтуєте нею, це може призвести до сухості, розтріскування та появи симптомів, подібних до екземи. Щоб цього не сталося, можна використовувати дезінфікуючі засоби з додаванням гліцерину , який зволожує шкіру рук.

Також варто придбати крем для рук та регулярно користуватися ним після миття рук. У препаратах для рук є безліч інгредієнтів, які допомагають правильно їх зволожувати та змащувати, у т.ч. гліцерин (гліцерин), сечовина (сечовина), парафін (рідкий парафін або мінеральне масло), масло ши (масло Butyrospermum parkii) та багато іншого. Варто спробувати, який із них найкраще підійде для наших рук.

До списку