Як правильно доглядати шкіру влітку?

Як правильно доглядати шкіру влітку?

Мільйони людей користуються косметикою найпопулярніших брендів, а ефекту часто немає. І навіть при використанні деяких дорогих доглядових кремів ми не помічаємо різниці "до" та "після".

І щоразу, напередодні літа, ми запитуємо себе: яку ж косметику використовувати, де купувати і яким чином доглядати обличчя, щоб зберегти свіжість і красу шкіри, а також як уберегти себе від сонячних випромінювань? Як засмагнути, а не згоріти?

Давайте дізнаємося думку фахівців з цього приводу, розглянемо підступність сонячних променів і навчимося правильно читати етикетку на сонцезахисних кремах - щоб точно не помилитися у виборі лікувальної косметики.

 

Що рекомендують дерматологи та косметологи?

 

Думки фахівців у галузі медицини сходяться в одному - косметичні засоби аптечних брендів однозначно безпечніші за косметику мас-маркету через наявність результатів тестування, аналогічних клінічним дослідженням у фармакології.

Тобто якість лікувальної косметики, покликаної не приховувати, а вирішувати проблеми, підтверджується сертифікатами, а наявність докладного складу дозволяє переконатися у функціональному призначенні аптечного засобу та відсутності шкідливих компонентів.

У літній період, за рекомендацією дерматологів та косметологів, доглядати шкіру обличчя потрібно комплексно, незалежно від стану та типу шкіри: проблемної, комбінованої або сухої. Обов'язковий базовий догляд – очищення, тонізування, антиоксидантна сироватка, зволоження та захист. Головне не переплутати лад.

А тепер детально розглянемо, чому важливий кожен крок.

 

Очищення . На поверхні шкіри накопичуються продукти обміну сальних та потових залоз, включаючи вплив забрудненого навколишнього середовища. Вода не може повністю очистити шкіру, а застосування мила призводить до ефекту стягнутості шкіри та зневоднення. Без очищення навіть найефективніший крем не діятиме на повну силу. Тому варто користуватися спеціальними гелями або пінками для вмивання-ефективно та м'яко.

 

Тонік . Нормалізує та відновлює рН шкіри, усуває запалення та зайві шлаки, має антибактеріальну дію. Завершує процес очищення та готує шкіру для сироватки та зволожуючого крему. Для власників жирного типу шкіри або схильністю до запалення та подразнення тонік просто необхідний.

 

Антиоксидантна сироватка. Коктейль з вітамінів та молекул-антиоксидантів: вітаміни Е і С, ліпоєва кислота, ресвератрол і т.д. Всі ці надзвичайно цінні компоненти уповільнюють старіння шкіри, заряджають енергією та активізують природний захист організму, підвищують тонус, захищають шкіру від в'янення.

Але головним завданням сироватки є захист від вільних радикалів (про них поговоримо нижче) - молекул, що вільно проникають через будь-який бар'єр, парасольку, капелюх або одяг.

 

Зволожуючий крем . Зволожує шкіру, захищає, не дозволяючи з'являтися сухості та подразненню. У складі зволожуючих засобів основними компонентами є такі речовини як: гіалуронова кислота, гліцерин, сечовина, хітозан, алое віра. Вони виконують важливе завдання - зволожують шкіру і не дають випаровуватися волозі, зв'язуючи і утримуючи воду в клітинах. Також зволожуючі креми можуть мати у складі такі компоненти, що зв'язують клітини між собою церамід, лецитин, ланолін, вазелін.

Не забувайте поповнювати водний баланс організму. Слід живити свій організм зсередини та зовні. Вода влітку – це життя!

 

Сонцезахисний крем. Найбільш популярною абревіатурою на кремах від сонця єSPF (Sun Protective Factor) – в оригіналі звучить як фактор захисту від UVB променів. А цифра, що стоїть поруч з абревіатурою, означає тривалість захисту, тобто. час, який ви можете провести на сонці з кремом. І що вищий коефіцієнт, то більше часу можна провести без відчутних наслідків.

Вважається, що незахищена шкіра під впливом сонячного проміння почервоніє через 20 хвилин. Крем SPF10 - це легкий ступінь захисту, що збільшує час перебування на сонці без наслідків для шкіри приблизно в 10 разів, тобто захистить шкіру з урахуванням особистої переносимості на 3-3,5 години.

Захисний крем від сонця частково блокує попадання на шкіру ультрафіолету, копіює роботу меланіну, вступаючи в хімічну реакцію, переробляючи випромінювання в енергію тепла. Рекомендується оновлювати нанесення сонцезахисного крему на обличчя або тіло кожні 2 години перебування на сонці.

Зовсім недавно з'явилися абревіатури PPD та IPD , які стали згадуватися на деяких етикетках захисних засобів для догляду за шкірою.

PPD - цей коефіцієнт показує, у скільки разів застосування крему зменшить дозу влучення UVA-променів.

IPD - цей індекс вказує час захисту від UVB-випромінювання від 1 хвилини після нанесення на шкіру.

 

Де краще купувати косметику на літо?

 

З абревіатурами розібралися, але де краще купувати необхідні кошти для догляду за особою, щоб не витрачати зайві гроші, час, а головне зберегти здоров'я?

На жаль, яскрава реклама та популярність бренду не забезпечують гарантію якості продукту. Тільки лікувальна косметика , яка пройшла клінічні випробування, дає необхідний результат, підтверджений сертифікатом якості. Як правило, аптечна косметика продається в аптеках або спеціалізованих магазинах, де Вам нададуть кваліфіковану консультацію щодо застосування кожного засобу.

 

У чому небезпека сонячного проміння?

 

Не варто недооцінювати впливу сонця, склад променів є досить агресивним.

Їх відзначають як UVC, UVA, UVB, UVC - це радіація і, на щастя, озоновий шар нашої планети повністю зупиняє ці промені. Але UVA та UVB-промені проходять крізь цей природний захист і під час перебування людини на відкритому сонці впливають на епідерміс, викликаючи набряки, почервоніння, опіки, передчасне старіння шкіри, пігментні плями та навіть небезпечніші серйозні захворювання.

Тому захист від випромінювань має скоріше профілактичний характер, ніж естетичний.

Просто сховатися від сонця під парасолькою – без наслідків не вийде. Агресивні продукти радіації, що вільно витають у повітрі, не зупинить навіть одяг. Назва ним - вільні радикали.

 

Що таке вільні радикали?

 

Це надмірно активні молекули, які проходять через будь-які перешкоди, змінюють ДНК-код на клітинному та тканинному рівні та руйнують клітини шкіри. Відповідна захисна реакція організму - засмага. Потемніння шкіри - це результат активного вироблення меланіну, який змінює колір шкіри в процесі боротьби з випромінюванням.

Як ми говорили раніше, антиоксидантна сироватка допомагає “переробити” шкоду, яку завдають промені. Але ефект від сироватки, на жаль, недостатньо довгий і тому потребує регулярного застосування. Ретельний вибір антиоксидантних засобів убереже Вашу шкіру, особливо в літній період, від стоншення, бляклості та зморшок.

Дотримання базових правил догляду за шкірою обличчя влітку та постійний захист від УФ-випромінювання не тільки вбереже Вас від опіків, а й збереже здоров'я. Варто поставитись відповідально до вибору лікувальної косметики, а не покладатися на випадок. Життя та здоров'я – не лотерейний квиток.

Завжди ваш Цитрус-фарм!

До списку