Харчове отруєння: що робити, яку допомогу надати

пищевое отравление

Одним із невідкладних станів, що потребує негайної медичної допомоги, є харчове отруєння. Воно приносить чимало страждань і може суттєво погіршити здоров'я. Тому потрібно якомога раніше розпізнати симптоми харчового отруєння, надати першу допомогу та розпочати лікування.

Читайте нашу нову статтю у блозі, присвячену цій поширеній літній проблемі. Ми підготували для вас огляд найкращих препаратів для швидкої допомоги при харчовому отруєнні та проблемах із травленням. Укомплектуйте ними свою домашню та дорожню аптечку, щоб бути у всеозброєнні в потрібний момент!

 

Отруєння харчове: що являє собою, чим викликається, які існують види

Це гостре розлад травлення, що має симптоматику кишкових інфекцій - диспепсичні порушення, загальне нездужання, зневоднення, слабкість і т.д.

Викликають його токсини, надлишок алкоголю у поєднанні з грубою та жирною їжею, а також бактерії та віруси, що потрапляють в організм разом із неякісною чи зараженою їжею.

Основні причини харчового отруєння

  • Недотримання правил особистої гігієни.
  • Вживання немитих овочів, зелені, салатів.
  • Поїдання продуктів харчування з терміном придатності, що минув.
  • Недостатня термічна обробка їжі під час приготування.
  • Грубі порушення температурного режиму зберігання продуктів.

При ослабленому імунітет всі ці фактори полегшують потрапляння бактерій і токсинів в організм, а також посилюють їх патогенний вплив.

Види харчових отруєнь

У медицині прийнято виділяти два види гострих харчових розладів:

  1. Отруєння неїстівними речовинами. При вживанні отруйних грибів, ягід, рослин.
  2. Отруєння їстівними продуктами. Під дією токсинів, бактерій, які масово містяться в зіпсованих продуктах — воді, м'ясі, яйцях, молоці, а також будь-яких інших заражених продуктах.

Ступінь тяжкості та прогноз на одужання при харчовому отруєнні залежить від того, коли в організм потрапили заражені або отруйні продукти, в якій кількості, а також, як швидко було надано першу допомогу та розпочато лікування.

Тому необхідно, щоб кожен знав основні ознаки харчового отруєння, міг допомогти собі та оточуючим, правильно оцінював, чи вдасться впоратися самостійно, чи потрібно терміново звертатися до лікаря.

Харчове отруєння: симптоми, прогноз

Запідозрити харчове отруєння не складно. В анамнезі має бути факт вживання неякісних або незнайомих продуктів, після чого через 2-4 години з'явилися такі симптоми:

  • Диспепсичні явища: нудота, багаторазове блювання.
  • Порушення з боку шлунково-кишкового тракту — рідке випорожнення, метеоризм, біль у животі.
  • Загальна інтоксикація: слабкість, млявість, озноб, підвищена температура, тахікардія, холодний піт, блідість.

Всі перераховані вище ознаки тяжіють до погіршення. Особливо якщо харчове отруєння має інфекційну природу.

Що робити і коли звертатися до лікаря

  1. Надати першу допомогу.
  2. Лікуватися в домашніх умовах або звернутися до сімейного лікаря.

Коли викликати лікаря

Якщо причина отруєння – інфекція

Неприборкане блювання, неможливість з'їсти ні шматочка їжі та зневоднення сильно послаблюють організм і негативно впливають на більшість органів та систем. Зволікання може бути небезпечним для життя

Дитячий вік

Зневоднення та висока температура можуть стати причиною судом. Тому при появі перших симптомів - багаторазового блювання, проносу - необхідно відразу ж викликати невідкладну допомогу.

Різке погіршення стану

Якщо сильно болить живіт, висока температура до 39 ° С і вище, пожовтіли білки очей, блювання та діарея з кров'ю, непритомний стан, висипання на шкірі, проблеми з ковтанням та диханням

Амбулаторно лікуватися можна тільки в тому випадку, якщо ви впевнені у неінфекційній природі отруєння, не приймали незнайомі ягоди, не їли грибів.

В інших випадках, якщо є сумніви, а також якщо постраждалий потрапляє в одну з вразливих категорій — вагітні, літні, з хронічною патологією — необхідно проконсультуватися у сімейного лікаря.

Перша допомога при харчовому отруєнні

  1. Промити шлунок. Випити 3-4 склянки кип'яченої води, натискаючи на корінь язика, викликати блювоту. Повторити пару разів, поки вода, що виходить, не стане прозорою.
  2. Очищення кишківника. Найчастіше відбувається природним шляхом при діареї. Також можна поставити кілька клізм, що очищають.
  3. Прийняти сорбенти. Хорошим вибором буде Атоксіл , Ентеросгель .
  4. Поповнити запас рідини. При отруєнні потрібне рясне питво. Можна порекомендувати Регідрон (1 пакет на літр води), електроліт Хумана (Humana) .

Лікування харчового отруєння

В амбулаторних або стаціонарних умовах, за рекомендацією лікаря, харчова токсикоінфекція лікується таким чином:

  • Антибіотики. Залежно від виду інфекційного збудника.
  • Щаслива дієта. З харчування виключають всі продукти, що дратують і погано перетравлюються.
  • Засоби, що покращують стан ШКТ. Наприклад, ферменти або засоби при спазмах та здутті (Боботик – дітям, Еспумізан – дорослим), Хілак Форте .
  • Ліки від дисбактеріозу (пробіотики). Турбіотик Дисбактеріоз , Лінекс , Біо Гая .

Як попередити харчове отруєння

Враховуючи, які фактори викликають харчове отруєння, необхідно:

  • Не ризикувати, збираючи гриби, ягоди.
  • Піддавати ретельній обробці м'ясо, рибу.
  • Намагатися не вживати продукти із громадського харчування.
  • Немає консервації зі здутих і візуально пошкоджених банок, особливо з простроченим терміном придатності.
  • Дотримуватися гігієни — мити руки перед їдою, ретельно обробляти зелень, сирі овочі та фрукти.
  • Відмовитися від вживання сирих яєць, продуктів із сумнівним запахом чи несвіжим видом, суші із сирим м'ясом.
  • На літній період збільшити потужність холодильника, щоб продукти не псувалися.

Дотримуючись цих рекомендацій, можна позбавити себе та рідних від ймовірності підхопити харчову токсикоінфекцію. Пам'ятайте, ваше здоров'я таке тендітне, то навіщо ризикувати!

До списку